Hjemmelavet gravad laks

gravad laks
Hjemmelavet Gravad laks med smørristet rugbrød og kommen. Det er ikke alle der er fan af kommen, faktisk undre det mange at jeg kan lide kommen når jeg nu er så kræsen. Men det kan jeg, dog i moderate mængder. 

Jeg synes at det fungere rigtig godt til en ret som gravad laks, sammen med dild, fennikel og malten i det mørke rugbrød. 


Oftes køber jeg mit gravad laks ved P. Clausens Fiskehandel i Århus. Men når jeg er i god tid og selv laver det, bruger en opskrift fra Brødrene Price, tilsat mit eget indslag, 4 spsk. fennikel. Jeg synes at anissmagen passer rigtig godt sammen med det søde og salte. 
Ingredienser:


1 lakseside
2 spsk salt
3 spsk sukker
2 tsk knuste hvide peberkorn
4 spsk. stødt fennikel


2 store bundter dild.


Befri laksesiden for de små ben. Del den i to. Drys kødsiden på begge stykker med en blanding af salt, sukker og peber samt rigeligt, finthakket dild. Husk at skylle og tørre dilden grundigt.

Læg laksestykkerne i et fad med kødsiden mod hinanden og drys resten af dilden over. Dæk med køkkenfilm og læg noget tungt ovenpå.

Lad trække i køleskabet i 2 dage, hvor stykkerne vendes et par gange undervejs. Skrab resterne af dilden af stykkerne og drys med friskhakket dild.


Dertil panderister jeg noget daggammelt rugbrød, bare den helt billige mørke slags uden kerner og drysser det med lidt kommen. Kommen har en kraftig smag, så forsigtig med det hvis du ikke i forvejen er fan. 


Personligt er jeg ikke til rævesovs, men i får lige en opskrift her:


1 stort bundt finthakket dild

Ca. 1 dl neutral olie
½ dl. hvidvinseddike
½ dl. dijonsennep
2 spsk. brun farin

Salt og peber


Del hele røres sammen og smages til. 


Velbekomme.