Hvilken vin passer til maden

vin til maden
Vin er en smagssag. Desværre foretrækker de fleste danskere nok en mild, simpel og billig "frikadelle-vin" fremfor en dyrere, mere kompleks og knas tør Syrah. 

Men uanset hvad man er til af vin, både i smag og prisklasse, så har de fleste nok oplevet en situation, måske på et restaurantbesøg eller på en charterferie, hvor vinen og maden går op i en højere enhed.

Brug nu lige 10-20 kr. mere og 5 min. ekstra på at finde en god flaske vin, der på sådan en dum onsdag aften kan løfte lillemors frikadeller fra at være jævnt kedelige til at blive et lækkert måltid. 

Her får du en lille guide til hvilken vin du skal vælge til maden, så kan det da ikke blive nemmere. 




Fisk:

Desto federe fisken er, desto mere syre kræver den. Af samme grund bliver fisk ofte serveret med en skive citron. En fed fisk som f.eks. en makrel vil gå godt sammen med god Chardonnay eller en Viognier, som i øvrigt er vinen lige for tiden. Et rødt alternativ kunne være en Beaujolais eller en anden let rødvin uden for meget fad.
Til mager fisk som f.eks. torsk, vil en Sauvignon Blanc, Pinot Blanc eller en hvid Bourgogne gøre sig godt.

Fjerkræ:

Kylling i sig selv har ikke meget smag og derfor tilsættes der ofte urter og andre krydderier, der har stor indflydelse på hvilken vin der passer bedst. Til en lyst kød, som f.eks. en gammeldags grydestegt kylling, vil er jeg anbefale en let rød vin som f.eks. en Beaujolais. Man kan også sagtens vælge at servere en hvidvin, men her er udfordringen at finde en vin der er tilpas tør, uden samtidig at have for meget gavesyre. Igen vil en god Chardonnay være et godt match. 

Oksekød:

Da oksekød, som f.eks. en engelsk bøf, ofte kun bliver krydret med ganske lidt salt og peber, er det en oplagt mulighed til at drikke en af de lidt finere franske vine f.eks. fra Bordeaux. Disse vine har ikke meget fylde, men er elegante, hvilket ofte går tabt til mere krydret mad. 
Et gammelt kendt fif, er at vælge en Cabernet Sauvignon, da sorten indeholder et stof som nedbryder oksekødet, hvilket får kødet til at virke endnu mere mør.


Er der til gengæld tale om en peberbøf eller en stærk gryderet, vil er anbefale en oversøisk Shiraz som f.eks. The Boxer, som jeg tidligere har anmeldt her

Til kalv, som er noget lysere i kødet, vil jeg vælge en Bourgogne eller igen en af helt fine og elegante vine fra Bordeaux.

Svinekød:

Til en klassisk flæskesteg skal man vælge en vin, der kan hamle op med den fede sovs og det sure rødkål. Det kunne f.eks. være en vin fra det nordlige Rhone eller en Californisk Zinfandel. Men hold igen saltet! Salt og den høje gavesyre i vinen, kan give en lidt grim metallisk bismag. 

Dessert:

Til dessert gælder en regel. Vinen skal være lige så sød eller sødere end selve desserten. Til en sød dessert kunne det f.eks. være en portvin. Indholder desserten i stedet for en del frugt og bær, vil jeg anbefale en Muscat de Rivesaltes eller endda en let Pinot Noir.  

Skål.